Kako izboljšati produktivnost brez poslabšanja kakovosti mlečnih izdelkov? – 1. del

Izboljšana produktivnost brez kompromisa glede okusa, teksture in kakovosti

Zniževanje stroškov ima pogosto svojo ceno, saj spremembe v proizvodnem procesu lahko ogrozijo kakovost proizvoda in izkušnje potrošnikov, ki so ključne za zagotavljanje njihove zvestobe. Ko gre za mlečne izdelke, potrošniki vedno znova poudarjajo, da je ‘odličen okus’ ključni dejavnik za njihovo zvestobo blagovni znamki. Za proizvajalce pa je zato zelo pomembno, da ohranjajo kakovost proizvodov pri vsaki spremembi ali uvajanju ukrepov za zmanjšanje stroškov.

Optimizacija produktivnosti ne sme vplivati na kakovost proizvoda. Proizvajalci lahko izberejo najboljše kulture in encime za svoje recepture in ciljne proizvode ter jih kombinirajo z idealnimi tehnologijami in postopki, da prihranijo stroške in ohranijo odlično kakovost končnih proizvodov, ki jih njihovi kupci pričakujejo. Z uporabo kultur in encimov lahko proizvajalci izkoristijo moč narave, da dobijo več iz manj in ohranijo svojo zavezanost k odličnosti.

Povečana učinkovitost ob ohranjanju vrhunske kakovosti  

Na kakovost proizvoda lahko vpliva širok razpon dejavnikov. Pri mlečnih izdelkih lahko to vključuje vsebnost maščob in beljakovin v določenem izdelku, pa tudi uporabo zgoščevalcev, kultur in encimov, ki posnemajo naravne procese in omogočajo proizvajalcem nadzor nad rezultati.

Spreminjanje proizvodnega procesa je lahko tudi kot močno orodje za izboljšanje produktivnosti, saj omogoča optimizacijo fermentacije, zorenja in časa koagulacije za večjo učinkovitost proizvodnje. Na primer, prehod na kulturo, ki pospešuje fermentacijo, omogoča proizvajalcem povečanje zmogljivosti obrata in zmanjšanje proizvodnih stroškov. Pri proizvodnji jogurta lahko prehod na kulturo za hitro fermentacijo, kot je kultura iz serije YoFlex™ Express, proizvajalcem pomaga prihraniti čas in izboljšati zmogljivost obrata (to še posebej velja za proizvodnjo jogurtov v lončkih).

Spodaj so navedeni izbrani primeri sodelovanja podjetja Chr. Hansen s proizvajalci jogurta in sira, s katerimi smo optimizirali njihovo produktivnost in jim omogočili zmanjšanje stroškov tako, da dobijo več iz manj.

Izkušnja proizvajalca jogurta

Zmanjšanje vsebnosti beljakovin za 0,3 % v obratu, ki proizvede 5.000 ton jogurta na leto, je omogočilo naši stranki, da letno prihrani 150.000 evrov, kar je približno 38 evrov na tono proizvedenega jogurta.* Ker lahko zmanjšanje vsebnosti beljakovin vodi v zmanjšanje teksture, pa lahko posodobitev proizvodnega procesa z uporabo kulture, ki proizvaja visoko teksturo, močno vpliva na ohranjanje vrhunske kakovosti proizvoda. Serija kultur Perfect Partner Chr. Hansen vključuje kulture, ki pomagajo povečati proizvodnjo ekso-polisaharidov (EPS), ki nadomestijo izgubo gostote zaradi zmanjšanja suhe snovi v proizvodu.

V kombinaciji s spremembami v formulaciji recepture lahko ti ukrepi pomagajo proizvajalcem jogurta znižati stroške ter izboljšati učinkovitost in trajnost njihove proizvodnje, pri čemer ne ogrozijo kakovosti končnih proizvodov.

*Ocene prihrankov stroškov v primeru stranke temeljijo na povprečnih stroških vhodnih materialov, formulacijah receptur in izračunih podjetja Chr. Hansen.

Chr. Hansen Blog: Точното сирене за точното време (chr-hansen.com)

Chr. Hansen Blog: https://www.improvingfood.com/

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja