Odkrijte, kaj pomenijo oznake na živilih: »uporabno do, pogosto še dobro po tem«

Boj proti zavrženi hrani je zapleten izziv, ki zahteva številne ukrepe, vključno s poudarkom na kakovosti hrane in vedenju potrošnikov. Fermentirani mlečni izdelki, kot sta jogurt in sir, na splošno ne predstavljajo tveganja za zdravje, če se zaužijejo ob koncu roka uporabnosti ali tik po njem. Kljub temu pa je 68 % jogurtov, prodanih po Evropi, označenih z oznako »uporabno do«, zaradi česar so potrošniki bolj nagnjeni k sledenju teh navodil in zavrženju izdelkov ob koncu roka trajanja, ne glede na to, ali so še vedno varni, okusni in hranljivi za uživanje.

Skupaj v boju proti zavrženi hrani

Chr. Hansen se je pridružil paktu glede datumov roka trajanja, ki ga je ustanovil Too Good To Go v Franciji, na Danskem in Poljskem. Too Good To Go je ena od vodilnih sil v boju proti zavrženi hrani. Skupaj z drugimi podjetji se je Chr. Hansen zavezal pomagati zmanjšati odpadek hrane, ki ga povzroča pomanjkljivo razumevanje različnih oznak s strani potrošnikov.

Datumi roka uporabnosti so premalo jasni in jih potrošniki slabo razumejo, zato predstavljajo vir precejšnjih odpadkov pri končnih potrošnikih. Povezali smo se s podjetjem Too Good To Go, da bi pomagali ozaveščati o tem, kako lahko oznake datuma preprečijo zavrženje hrane. Na primer, 53 % francoskega prebivalstva ne zna jasno ločiti med »uporabno najmanj do« in »uporabno do«, kar vodi do 20 % zavržene hrane v francoskih gospodinjstvih. Oba Chr. Hansen in Too Good To Go želita videti več živilskih izdelkov z oznako »uporabno do, pogosto še dobro po tem«.

Kako pravilno razumeti oznake na živilih in datume izteka?1

  • Uporabno do – označuje čas, do kdaj je treba izdelek zaužiti. Po tem datumu izdelek lahko predstavlja zdravstvena tveganja.
  • Uporabno najmanj do – označuje, kako dolgo lahko izdelek ohrani svojo optimalno kakovost. Lahko je še vedno varen za uživanje tudi po tem datumu, vendar je morda izgubil del svojega okusa ali teksture. Ti datumi so določeni na podlagi smernic in izkušenj.
  • Uporabno do, pogosto še dobro po tem – opominja potrošnike, da je hrana lahko užitna tudi po določenem datumu »uporabno najmanj do«. Ker so datumi oznak »uporabno najmanj do« zgolj informativni, hrano lahko še vedno uživamo, če dobro diši in ima dober okus. Potrošniki naj zato za preverjanje roka uporabe izdelka uporabljajo svoja čutila, saj je treba pri ocenjevanju svežine in užitnosti hrane vedno upoštevati svoj zdrav razum ter vizualne in čutne znake, ki jih daje izdelek.

Zmanjšanje odpadkov jogurta za 2 milijona ton do leta 2025

»Boj proti zavrženi hrani je ključni del naših trajnostnih ciljev, mikrobiološke kulture, ki lahko pomagajo v boju proti odpadni hrani, pa so naše strateško področje pozornosti. Biozaščitne kulture s pomočjo fermentacije omogočajo daljši rok trajanja brez uporabe umetnih sestavin z zaviranjem rasti kontaminantov in upočasnjevanjem kvarjenja, kar vodi v bolj svež in trajnostno naravnan proizvod, ki ga je mogoče uživati dlje časa. Povečanje ozaveščenosti potrošnikov o oznakah datuma je pomemben začetek te poti, vendar je to šele začetek. Želeli bi videti, da bi bili vsi fermentirani mlečni izdelki v Evropi označeni kot »uporabno do, pogosto še dobro po tem«, saj vemo, da lahko s tem še bolj podpremo boj proti zavrženi hrani,” pravi Marianne Gregersen, vodja komercialnega razvoja, Dairy Bioprotection, Chr. Hansen.

Chr. Hansen se je zavezal k zmanjšanju odpadkov jogurta za 2 milijona ton do leta 2025. Vabimo proizvajalce hrane in trgovce, da se nam pridružijo pri boju proti zavrženi hrani v celotni prehrambni verigi.

1Make a difference – Too Good To Go

Chr. Hansen Blog: Разбиране на хранителните етикети: Най-добър преди, често добър след (chr-hansen.com)

Chr. Hansen Blog: https://www.improvingfood.com/

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja