Kako izboljšati produktivnost brez poslabšanja kakovosti mlečnih izdelkov? – 2. del

Majhne spremembe lahko imajo velik vpliv na uspeh

Zadnje leto je prineslo velike dramatične ekonomske in politične premike, ki so spremenili pogled na živilsko industrijo na globalni ravni. Pri Chr. Hansen verjamemo, da te spremembe predstavljajo priložnosti za proizvajalce, da optimizirajo procese za večjo učinkovitost in trajnost. Izboljšanje produktivnosti je lahko tako preprosto kot izpopolnjevanje receptur na načine, ki povečajo izkoristek, zmanjšajo količino odpadkov ali skrajšajo čas proizvodnje. Z uporabo naravnih procesov na ciljne načine lahko proizvajalci uživajo v prednostih izboljšane produktivnosti, ne da bi pri tem žrtvovali vrhunski okus, teksturo, varnost in kakovost, ki jih njihovi kupci obožujejo in pričakujejo. Poglejmo si proces izdelave sira.

S pravilnimi surovinami lahko proizvajalci zmanjšajo delež suhe snovi v svojem siru, kar lahko zmanjša stroške, ne da bi pri tem ogrozili okus in teksturo. Kot vodilni na trgu imajo pri Chr. Hansen v svoji ponudbi tudi nizko proteolitične koagulante, kot je CHY-MAX® Supreme, in encime, kot je YieldMax™. Ti lahko izboljšajo predelavo trdne snovi v siru in omogočajo povečanje vlage, hkrati pa ohranjajo enako vrhunsko kakovost, ki spodbuja zvestobo potrošnikov.

Izkušnja proizvajalca sira

Izboljšanje pridobivanja suhe snovi in zadrževanje vlage lahko povečata izkoristek, in izboljšanje za le 1,0 % lahko proizvajalcem prihrani 300.000 evrov na leto v obratu, ki proizvede 10.000 ton sira na leto.* Z ustrezno izbiro encimov, koagulantov in proizvodnih postopkov lahko proizvajalci optimizirajo svojo produktivnost za večje dobičke in zmanjšajo količino odpadkov.

Zmanjšanje proizvodnega časa povečuje zmogljivost obrata

Proizvodni proces za široko paleto mlečnih izdelkov vključuje različne čase za fermentacijo, koagulacijo in zorenje sirov. V nekaterih primerih lahko proizvajalci vključijo nove kulture, koagulante in encime, ki lahko pospešijo te naravne procese, kar izboljša produktivnost in omogoča proizvodnjo večjih količin sira v enakem času. Kulture, ki povzročajo hitro zakisanje, lahko na primer pomagajo skrajšati čas zorenja, kot pri proizvodnji mozzarelle.

Koagulanti lahko prav tako pomagajo optimizirati produktivnost s skrajšanjem časa koagulacije in zorenja. CHY-MAX® Supreme, na primer, je bil uporabljen za zmanjšanje časa koagulacije sira za 15 do 20 minut, kar proizvajalcem omogoča, da vsak dan obdelajo dodatno količino mleka.

Skrajšanje časa zorenja je še ena možnost za izboljšanje učinkovitosti. Proizvajalci so na primer lahko vključili dodatne kulture, ki pospešijo zorenje sira cheddar, kar jim omogoča, da izdelek spravijo na trg tri mesece prej kot običajno. Naravno zorenje ima pomembno vlogo pri razvoju intenzivnega okusa, zato ga ni vedno priporočljivo zmanjševati, vendar pa lahko dodatne kulture, kot je CR-Savory (ali tiste, ki so na voljo v seriji CR-500), naravno okrepijo številne okusne note in posnemajo učinke zorenja v krajšem časovnem obdobju.

Naša ekipa tehničnih vodij ima izkušnje in strokovno znanje za usmerjanje proizvajalcev pri iskanju najboljše rešitve in parametrov procesa za njihove obstoječe recepture in želene rezultate. Sodelujte z nami in spoznajte razliko, ki jo lahko izboljšana produktivnost naredi.

*Ocene rezultatov primerov strank temeljijo na povprečnih vhodnih stroških, formulacijah receptur in izračunih Chr. Hansena.

Chr. Hansen Blog: Точното сирене за точното време (chr-hansen.com)

Chr. Hansen Blog: https://www.improvingfood.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *