Fermentirana hrana krepi zdravje črevesja in imunski sistem

Razvoj civilizacije je imel pomemben vpliv na našo prehrano in način prehranjevanja, vendar številne raziskave kažejo, da ima prehrana ključno vlogo pri ohranjanju našega zdravja in dobrega počutja. Urbanizacija in industrializacija zahodnega sveta sta povzročili izrazit upad raznolikosti naše črevesne mikrobiote. Zato znanstveniki zdaj iščejo načine, kako obnoviti pestrost črevesne mikroflore s spreminjanjem prehranskih navad in vključitvijo raznolikih živil v našo vsakodnevno prehrano.

Rezultati dosedanjih raziskav so obetavni. En primer takšne spremembe je uporaba trajnostne prehrane, ki jo prakticirajo ljudje v manj industrializiranih območjih. Študija iz leta 2015 je pokazala, da že kratkoročni prehod iz prehrane, bogate z maščobami in revne z vlakninami, ki je značilna za afroameriško prebivalstvo, k prehrani z visoko vsebnostjo vlaknin, ki jo uživajo podeželski Afričani, pozitivno vpliva na črevesno mikrobioto in biološke označevalce tveganja za raka.

Poleg živil bogatih z vlakninami so med sestavinami, ki so praktično izginile z naših jedilnikov zaradi industrializacije, tudi fermentirana živila. Jogurt, kefir, kislo zelje in druga fermentirana živila so v zadnjem času ponovno pridobila popularnost zaradi poročil o njihovih potencialnih koristih za zdravje.

Raziskovalci z Univerze Stanford so izvedli študijo s 36 zdravimi odraslimi osebami, ki je pokazala, da prehrana, bogata s fermentirano hrano in vlakninami, lahko poveča raznolikost črevesne mikrobiote in oblikuje ustrezen odziv imunskega sistema.

Poleg tega je bila črevesna mikrobiota 18 posameznikov, ki so uživali več fermentirane hrane in pijače, še štiri tedne po 10-tedenskem poskusu bolj raznolika in vsebovala dodatne mikroorganizme, ki niso bili nujno prisotni v prejetih obrokih. Raziskovalci predvidevajo, da se je črevesna mikrobiota udeležencev verjetno preoblikovala zaradi te prehranske intervencije.

Poleg pozitivnega vpliva na imunski odziv je prehrana, bogata s fermentirano hrano, znižala nekatere glavne vnetne označevalce, vključno z interlevkinom-6 (IL-6), glavnim citozinom, ki spodbuja kronično vnetje.

Ti rezultati kažejo, kako spremembe v naši sodobni prehrani lahko učinkovito izboljšajo različne vidike našega zdravja, še posebej, ko vključimo fermentirano hrano. Njihove koristi za zdravje so bile znane že stoletja, zdaj pa so potrjene tudi s strani znanstvenikov.

Viri:

O’Keefe S., Li J., Lahti L. in sod. 2015. Fat, fibre and cancer risk in African Americans and rural Africans. Nat Commun 6, 6342, doi: 10.1038/ncomms7342

Clemente J. C., Pehrsson E. C., Blaser M. J. in sod. 2015. The microbiome of uncontacted Amerindians. Science Advances, 1(3): e1500183, doi: 10.1126/sciadv.1500183

Wastyk H. C., Fragiadakis G. K., Perelman D. in sod. 2021. Gut-microbiota-targeted diets modulate human immune status. Cell, 184(16): 4137-4153.e14, doi: 10.1016/j.cell.2021.06.019

Zafeiropoulou K. 2021. Fermented foods show potential in increasing gut microbial diversity and modulating immune responses. https://www.gutmicrobiotaforhealth.com/fermented-foods-show-potential-in-increasing-gut-microbial-diversity-and-modulating-immune-responses/

Chr. Hansen Blog: Ферментиралите храни подобряват чревното здраве и имунната система (chr-hansen.com)

Chr. Hansen Blog: https://www.improvingfood.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *